Prima pagină  »  Grila salarizare
 

Simularea noilor salarii din învăţământul superior 


Perioada grevei din Educaţie a reprezentat un prilej de discuţii mai profunde în societate cu privire la statutul salariaţilor din învăţământ şi modul cum este finanţat sistemul de educaţie din România. După mulţi ani în care sistemul educaţional a beneficiat de fonduri insuficiente, dar şi de reforme începute şi neterminate, este momentul Educaţia să primească "o gură de oxigen". Federaţia Sindicală Alma Mater şi Sindicatul UNIO transmit pe această cale informaţiile necesare înţelegerii noilor grile salariale, măriri care au condus la suspendarea protestelor.

Documentele anexate mai jos reprezintă o simulare a tuturor salariilor din învăţământul superior, pentru toate categoriile de angajaţi, conform OUG nr.57/2023 şi care se aplică de la 1 iunie 2023. Aceste simulări au fost realizare prin efortul domnilor Anton Hadăr, Alin Mazăre şi Mihai Buţu.

Veţi regăsi următoarele componente:

Ca urmare a negocierilor cu Guvernul, a fost publicată în Monitorul Oficial al României o a doua ordonanţă care prevede acordarea unei prime pentru carieră didactică pentru personalul didactic şi personalul didactic auxiliar, precum şi o primă de carieră profesională pentru personalul nedidactic. Primele de carieră didactică şi de carieră profesională se acordă pe suport electronic, anual, până în 2027. Primele carduri vor fi distribuite în luna octombrie şi pot fi folosite în anul universitar 2023-2024. De asemenea, ordonanţa spune că sumele necheltuite trebuie restituite. Didacticul (de la asistent la conferenţiar) şi didacticul auxiliar vor primi 1500 lei pe care îi pot folosi condiţionat (pe teritoriul României) pentru plata unor cursuri de pregătire profesională, cheltuieli pentru echipamente IT, cărţi de specialitate, materiale didactice sau alte categorii de cheltuieli asimilate acestora. Alma Mater a propus să fie incluşi în ordonanţă şi profesorii universitari şi cercetătorii ştiinţifici. Personalul nedidactic va primi anual câte 400 lei pentru cursuri de formare profesională.

Explicatii_mod_de_Salarizare_OUG_45_HG_1447_2023_si_OUG_57_2023.pdf

Auxiliar_OUG_57_12_Iunie_Macheta_Salarizare.pdf

BCU_OUG_57_12_Iunie_Macheta_Salarizare.pdf

Cercetare_Universitati_OUG_57_12_Iunie_Macheta_Salarizare.pdf

Conducere_OUG 57_12_Iunie_Macheta_Salarizare.pdf

Nedidactic_OUG 57_12_Iunie_2023_Macheta_Salarizare.pdf

Predare_Superior_OUG_57_12_Iunie_Macheta_Salarizare.pdf